Table Mountain Site Inspection - 26 August 2015

Land Parcel Type: 

Erf/Farm No.: 

3 666

HWC file No.: 

HM/CAPE TOWN METROPOLITAN/ORANJEZICHT/3666

Street Address: 

Table Mountain Lower Station and 1930 Tea Room

Grading: 

Nature of Application: 

Clarity regarding proposals

Date of Site Visit: 

Wednesday, 26 August 2015

HWC Representatives: 

Katherine Robinson, Waseefa Dhansay

Met on Site By: 

Belinda Young from MLH architects and TMACC’s Engineering & Maintenance, ManagerGaziem du Toit

Reasons for Site Inspection: 

Clarity regarding proposal to replace existing steel doors and windows with Aluminium.

Findings of Site Inspection: 

The Old Tea Room: In his application to HWC the architect proposed replacing the existing corroded steel doors and windows with aluminium. They plan to keep the existing teak door and window frames - though some of these are very badly weathered and will need patching up. These frames will be clad in brown aluminium to protect them and the existing steel doors and windows will be replaced with white aluminium ones - specially made so that they look as similar as possible to the original steel. Due to the Harsh conditions on top of Table Mountain (constant sea mist, low hanging cloud and moisture) the Old Tea Room which is a recommended Grade IIIA building within a Grade II site, has serious water penetration problems due to water seepage through the doors, windows even the large mortar spaces between the stones that make up the walls. Internally there are pools of water forming even mini stalactites hanging from the walls. The current Teak frames have expanded and contracted so much that there has been a need to fill in the gaps formed with putty. Some of the frames have rotted away even though some attempt to protect them has been made by installing pieces of timber over the top. The Lower Station: The Lower Station exit shop is to be extended into a current "dead spot" between the mountain and the building that is only really seen as the cable car leaves and returns to the lower station.. The architect proposes creating a glass enclosure to encase this currently not well used space to allow the shop to move the Photo booth out of the existing shop to make the shop feel less cluttered and to accommodate the amount of people that mill around this booth.

Which committee should this report be submitted to?: